11.9.2021

Kuntavaalien jälkeen ajattelin, etten enää oikein jaksa ottaa kantaa muiden  ihmisten tekemisiin. Tänään kuitenkin, kun on kulunut tasan 20 vuotta iskusta WTC-torneihin, ja joka mediassa muistellaan tapahtunutta, tuli pari juttua mieleeni. Ei, en kerro missä olin iskujen tapahtuessa, vaan mitä mietteitä heräsi tuota muisteloa seuratessa.

Aamulehdessä oli eilen 10.9.2021 juttu Shlomo Zabludowiczista, joka rikastui asekauppiaana:”Israelin legendaarinen puolustusministeri Moshe Dayan analysoi vuonna 1967 käydyn kuuden päivän sodan voittoa ja julisti kiitoksen kuuluvan ranskalaisille Mirage-hävittäjille ja Tampella-tyypin heittimille, Matti Mörttinen kertoo.” 

Ottamatta kantaa sen enempää siihen, että Israelin valtion perustaminen oli ilmeinen virhe (vaikkakin ymmärrettävää holokaustin jälkeen), Kuuden päivän sota vaati  Arabimaista (Egypti, Syyria, Jordania, Saudi-Arabia, Irak) 21 000 kuollutta ja 45 000 haavoittunutta (israelilaisia sotilaita kuoli 779). En muista nähneeni yhtään tv-uutista tai dokumenttia “missä olin, kun Kuuden päivän sota oli käynnissä”.

Historian hämärästä tulee mieleeni myös Biafran nälkäiset lapset, joilla meitä tuon ajan syömähaluttomia suomalaisia muistutettiin. Biafran sodan (1967-1970) jälkeen kuoli miljoona ihmistä nälkään! (Loistava kirja muuten  Chimamanda Ngozi Adichien Puolikas keltaista aurinkoa kertoo tuosta sodasta).

Joka tapaninpäivä puolestaan muistellaan vuoden 2004 tsunamia, jossa kuoli kaikkiaan yli 230 000 ihmistä. Vähättelemättä mitenkään tuossa turmassa kuolleita suomalaisia ja heidän omaistensa surua, näitä tämän kaltaisia katastrofeja tapahtuu koko ajan ympäri maailmaa. Mutta vasta kun tulvat vyöryvät Eurooppaan, ylittävät ne kaikki uutiskynnykset.

Covid on tappanut tällä hetkellä maailmassa noin 15 miljoonaa ihmistä.Silti se jää paljon jälkeen HIV/Aidsiin kuolleista 36 miljoonasta. Suomessa on kuollut noin 1000 ihmistä, ja silti huudetaan, että väärin sammutettu!

Miksi tämä vuodatus? Siksi, että en jaksa innostua tänään(kään) muistelemaan missä olin 11.9.2001. Vaikka todennäköisesti olin hyvin arkisissa askareissa vuonna 2000 syntyneen lapseni kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.