Miksei Suomessa jo asuva muualta muuttanut työllisty?

Miksei Suomessa jo asuva muualta muuttanut työllisty? (julkaistu Aamulehdessä 2.3.2021)

Elinkeinoelämän keskusliitto, valtiovarainministeriö ja viimeksi tänään (AL 27.2.2021) työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen peräänkuuluttavat työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi työvoima- ja osaajapulaamme. Olen seurannut näitä keskusteluja hieman ihmetellen.

Mieheni on suorittanut kaksivuotisen kone- ja metallialan perustutkinnon Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK). Korona on tietenkin otettava huomioon, mutta onko pelkästään siitä kiinni, ettei töitä löydy Pirkanmaalta? Henkilöstövuokrausfirmojen kautta haetaan koko ajan CNC-koneistajia, mutta jostain syystä mieheni ei kelpaa. Turha kai lisätä, että mieheni on muuttanut Suomeen muualta ja hänen äidinkielensä on espanja. Suomen kieli taittuu häneltä tyydyttävästi ja englanti hyvin.

Miten voi olla mahdollista, etteivät työpaikat ja potentiaalit työntekijät kohtaa? Miten kuvitellaan, että ulkomailta saadaan valmiiksi koulutettuja osaajia, jotka taitavat jo tai oppivat hetkessä suomen kielen? Eikö ensin kannattaisi ottaa työpaikoille oppiin jo Suomessa asuva muualta tullut?

Kielitaitovaatimukset maahanmuuttajien osalta ovat liian vaativat. Esimerkiksi CNC-koneistuksessa käytettävät tietokoneohjelmat ovat kaikki englanninkielisiä. Yliopistossa, missä itse työskentelen ei tulisi kuuloonkaan vaatia kansainvälisiltä  tutkijoilta suomen kielen osaamista. Miksi näin on muilla työpaikoilla?

Leena Sulkanen-Rodriguez

Tampere, kuntavaaliehdokas, Vas

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.