Ensimmäinen blogini 11.11.2020

Ensiapukurssilla opetetaan, että onnettomuuspaikalla on ensin tarkistettava ne, jotka ovat hiljaa, ei niitä jotka huutavat kovimpaan.

Tämä tuli mieleeni monta kertaa, kun tulin valituksi (täysin pystymetsästä) ammattiyhdistykseni puheenjohtajaksi 2005. Olimme keskellä yliopistojen palkkausuudistusta ja pääsin (tai jouduin) muun henkilöstön arviointiryhmään. Perustyöt uudistuksen suhteen oli jo tehty, joten käsittelimme vain sitä mihin vaativuusluokkaan kukin työntekijä kuuluu. Pienimässä vaativuusluokassa oli eniten väkeä, ja se olikin perustelu miksei heitä voinut nostaa ylemmäksi. Mutta suurinta meteliä ei pitänyt tämä porukka, vaan ne, joiden vaativuustaso oli jo määritelty korkeammaksi; kysymys oli vain siitä pitäisikö se nostaa vieläkin ylemmäs.

Suomalaisten keskipalkka on siinä 3900 euron pintaan kuukaudessa. Suurin osa palkansaajista jää kuitenkin reippaasti alle tuon. Aamulehdessä oli juuri tilastoja tamperelaisten asuinalueiden ikä- ja tuloluokista. Suurin osa tamperelaisista elää alle 20 000 euron vuosituloilla! Se tekee bruttopalkkana 1600 euroa. Repikää siitä!
Suuret yritykset irtisanovat työntekijöitään ja samalla maksavat huimia summia osinkoina osakkeenomistajilleen (miksi meidän muka pitäisi ilmoittaa julkisesti kuinka paljon maksamme veroja!). Julkisesti kyllä jaksetaan pitää meteliä siitä, miten liian suuri verotus ajaa yrityksiä muualle.

Korona pandemia on aiheuttanut suuria menetyksiä paitsi palkansaajille työttömyyden tai lomautusten vuoksi. Yritykset saavat kuitenkin valtiolta tukea menetettyjen saataviensa tilalle. Tätä ei paljon kuule kritisoitavan. Mutta jos työtön saa tukea elantoonsa, se onkin paha työllistymistä estävä tekijä! Ja miten on sen laita, että yritykset käyttävät työkokeiluja ilmaisen työvoiman saamiseksi. Työkokeilijoita tulee firmaan toinen toisensa perään, eikä kukaan puutu siihen. Hei haloo, mihin unohtui se, että meillä on jo kuuden kuukauden koeaika. Jos et ole tyytyväinen työntekijään, voit päättää työsuhteen ilman mitään sanktioita.

Yksi vastaus artikkeliin “Ensimmäinen blogini 11.11.2020”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.